Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Μορφές Απόρρητων Επιχειρήσεων των Μυστικών Υπηρεσιών

 

ΓΕΩΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΝΗΝΤΑΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ

ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ




Τα παραδείγματα των Απόρρητων Επιχειρήσεων, σχηματοποιούν μια πλήρη αντίληψη, για την αποστολή των Μυστικών Υπηρεσιών, εκτός του τομέα της συλλογής πληροφοριών. Αλλά πάντα εξετάζεται η δράση τους, μέσα στα πλαίσια των γεωπολιτικών συγκρούσεων, υπό το πρίσμα της άσκησης των διπλωματικών ελιγμών των ιστορικών Καταβολών και του ισχύοντος Γεωπολιτισμού.

Γιατί τα γεγονότα κατ’ επανάληψη έχουν ιστορικά αποδείξει, ότι η διαχείριση των απόρρητων επιχειρήσεων, κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Επειδή έχουν σημαντικό μερίδιο, για τα αίτια που σηματοδότησαν και υποδαύλισαν τις γεωπολιτικές Συγκρούσεις. οποίες εξετάζονται στα πλαίσια των εκτιμήσεων και αξιολογήσεων, της ισχύος της Δύναμης



       Και ιδίως στο στάδιο των παραμονών, των κάθε μορφής έκρυθμων καταστάσεων, οπότε οι Μ.Υ. εντείνουν τις κάθε μορφής ψυχολογικές επιχειρήσεις. Οι Μυστικές Υπηρεσίες όταν δεν τις προετοιμάζουν, πολιτικά εναντίον των αντιπάλων δια της αποσταθεροποίησης τους, χρησιμοποιούν μια κλίμακα αθέμιτων μέσων, συχνά αιματηρών.

         Όπως η κάθε είδους Τρομοκρατία και στον  κοινωνικό τομέα λ.χ. η Οικονομία (Χρηματιστήριο).Οι δράσεις ενίοτε συμβάλλουν όχι μόνο στην υποκίνηση θερμών επεισοδίων, αλλά και στην ενίσχυση τους, με σκοπό τον έλεγχο της κατεύθυνσης των αποτελεσμάτων. Ο Σχεδιασμός εξαρτάται άμεσα από την πολιτιστική στάθμη, του κράτους-στόχου, παράλληλα με το πολιτικό του Σύστημα και των συμμαχιών του.

         Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA και η αλήστου μνήμης  KGB, είχαν το μονοπώλιο (monopoly) των ευρύτατων σε μέγεθος επιχειρήσεων χωρίς αντίλογο. Δεδομένου ότι κατείχαν ένα αναγνωρισμένο επαχθή και προβοκατόρικο ρόλο, για τις συγκαλυμμένες δράσεις τους. Αποτελούσαν τις κορυφαίες Μυστικές Υπηρεσίες με τη βρετανική, του ‘’χορού’’ της γεωπολιτικής διαπλοκής, των μυστικών συγκρούσεων.

        Απόρρητες Επιχειρήσεις. Η συλλογή πληροφοριών, συνάμα με τις απόρρητες επιχειρήσεις, διείσδυσης και διάβρωσης, έδιναν κι’ έπαιρναν, στα πλαίσια της γεωστρατηγικής των γεωπολιτικών Συγκρούσεων.

         Δεν έμεινε βέβαια πίσω ούτε η γαλλική Μυστική Υπηρεσία (DGSE), όπως απόδειξε το ακόλουθο συμβάν, (αν δεν ήταν ‘’στητό’’). Της βύθισης του περιβαλλοντικού πλοίου της Οργάνωσης των οικολόγων Green-peace, στο ΄Οκλαντ  (Auckland) της Νέας Ζηλανδίας.

        Ο ρόλος της CIA στις ιταλικές εκλογές του 1948 για τον αποκλεισμό της εισόδου των κομμουνιστών στην κυβέρνηση, ξεσήκωσε τον αμερικάνικο ενθουσιασμό (enthusiasm). Το ίδιο συνέβηκε στις Φιλιππίνες τη δεκαετία του 1950.\


Ανάλογα παραδείγματα της σχέσης των Μυστικών Υπηρεσιών (CIA), και του ρόλου για την ανατροπή εθνικιστών επιδιώξεων, σημειώθηκαν στο Ιράν (Mussadigh, 1953) και στη Γουατεμάλα (Jacopo Arbenz 1954). Επίσης πρέπει να προστίθεντο σε τούτα, ο σοσιαλιστής-αριστερός Χιλιανός (Salvador Allende, 1973), ως «διεθνιστής». Και η στήριξη στο Κογκό, του Στρατηγού Μομπούτου (Joseph Mobutu, 1965). Τα αντίθετα ίσχυσαν, όταν ο φερόμενος ως Αριστερός διεθνισμός στην ελληνική Κρίση (2015) απέκτησε μάλιστα τη ’’συμπάθεια’’ των Ξένων Μ.Υ. Τούτο συνέβηκε για τους γεωπολιτικούς λόγους που εξυπηρετούσαν τα οργανωμένα Δυτικά συμφέροντα στον προθάλαμο των συγκρουσιακών αναδιατάξεων της Μέσης Ανατολής, την Ελλάδα. Και η ομολογηθείσα ‘’Κουβανοποίηση-φτωχοποίηση’’ των έντιμων και της Μεσαίας Τάξης, πούλησε φιλαλαϊκισμό για το δήθεν στόχο της μέριμνας στην ασθενέστερη Τάξη. Τούτα διακήρυξε ο υπουργός Οικονομίας (Νοέμβριος 2017) από του Βήματος της Βουλής, που πέρασαν στα ‘’ψιλά’’. Και τα Δυτικά Μέσα ανέφεραν μόνο τη δημιουργία της Τάξης των ‘’φτωχών εργαζόμενων’’ ακριβώς όπως στην Κούβα.

H Σοβιετική ΄Ένωση δε φείστηκε γεωστρατηγικών μέσων, για να εγκαταστήσει δικά της ελεγχόμενα καθεστώτα στο Αφγανιστάν (Nur Mohammad Taraki και Hafiz Ullah Amin 1978), προκειμένου να διαμορφώνονταν μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην Περιοχή.

 


Οι Συγκεκαλυμμένες Επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, συμβόλιζαν το τέλος της πάλαι ποτέ, αλήστου μνήμης Διπλωματίας των Κανονιοφόρων πλοίων, της Αποικιοκρατίας.

         Και συνεπώς έδειχναν την αλλαγή των πλαισίων της βίαιης μετάλλαξης της Διπλωματίας, από την έναρξη του Ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με την αριστερή ορολογία. Το γεγονός  πιστοποίησε την έκδηλη ανησυχία για τη χρήση της Δύναμης και της υπεροψίας των όπλων, στις Διεθνείς Σχέσεις.

         Από τη σκοπιά τούτη οι συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις, δεν πέτυχαν παρά το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι επιδιώκετο. Δηλαδή προκαλούσαν τη διεθνή δυσφορία, για τις δημιουργούμενες καταστάσεις.  Που  ενώ  θ’απρεπε  να   παραμένουν   στην αφάνεια, έρχονταν στην επιφάνεια συνοδευόμενες από εκφοβιστική σφοδρότητα.


Ο Ρότζερ Χίλσμαν (Roger Hilsman) Διευθυντής του Γραφείου Μυστικών Υπηρεσιών και Ερευνών του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών (State Departments Bureau of Intelligence and Research), επί της εποχής της προεδρίας Κένεντι, έγραψε στα απομνημονεύματα του: To Moοve a Nation: The Politics of Foreign Policy in the Administration of John FKennedy (New York, Double day, 1967, σελ. 96). «Η υπόληψη μας, έφτασε στο σημείο να θεωρούμαστε υπεύθυνοι, σχεδόν για κάθε τι δυσάρεστο, που συνέβαινε σε πολλές χώρες»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου